Gloversville Public Library

Gloversville Public Library


Gloversville, New York  

This project went through several stages before any additions could be made. The renovations, which were funded through a series of grants and private community donations, increased the library’s footprint from 9,000 to 13,000 square feet. 

The painted wood windows that had been put in place in the early 1970s didn’t fit with the original building. Guidelines for the National Register of Historic Places stipulate that observers should be able to differentiate between a building’s earliest components and any subsequent additions, but the firm wanted them to better fit with the building’s original architecture. The goal was to source aluminum-clad windows that achieved the original look and required minimal maintenance.

Comfortable with the historic profile of E-Series windows, the firm mailed Andersen an existing piece of trim to replicate. Andersen obliged, sending the firm different samples of aluminum extrusion to help them match the original trim as closely as possible. They renovated the library with aluminum-clad wood casement, awning and fixed windows in a variety of shapes and sizes.

FEATURED PRODUCTS:

E-Series Awning Windows
E-Series Casement Windows
E-Series Specialty Windows

More Project Details

Architect

Butler Rowland Mays Architects LLP
Ballston Spa, New York